Ukončení Zlínské ligy mladých hasičů (ZLMH)

12.09.2012 16:28

Poslední víkend, poslední soutěž v sezóně a také pro některé absolutně poslední soutěž za kategorii starší žáci. Prostě a jednoduše to nejlepší na závěr.

Čekal nás poslední víkend v sezóně 2012. Kromě soutěže v Tečovicích, která byla zařazena do ZLMH a pohárové soutěže v Neubuzi jsme se hlavně těšili na Závěr zlínské ligy mladých hasičů na náměstí ve Zlíně. Na tuto soutěž, která se konala ve městě jsme se těšili celou sezónu a najednou je tu. Než se ale dostaneme do Zlína, musíme se také podívat na předchozí dvě soutěže v Tečovicích a Neubuzi.

Začnem tedy v Tečovicích, kde byl nastaven začátek soutěže na 9:00 ráno. Jelikož nás čekala ještě jedna soutěž v Neubuzi, snažili jsme se dostat co nejvíc dopředu. Nakonec jsme tedy byli na řadě na nějakém 15. místě (+;-). Řekli jsme si, že chceme dnes získat alespoň 2 body. A dva body jsme také získali za čas 20,27, který byl pro nás trochu zklamáním. Jako ve většině případů byl důvodem opět koš, který je velice zrádný. Ale tak svůj cíl jsme si splnili. Po útoku jsme se šli napapat a poté jsme vyrazili na již zmiňovanou pohárovou soutěž do Neubuze.

Do Neubuze jsme přijeli před třináctou hodinou, kdy byl naplánovaný start soutěže. Jelikož to byla pohárová soutěž, byli zde hlavně obce, které na Zlínskou ligu nejezdí, takže jsme měli větší šanci uspět než ve Zlínské lize. Kromě účasti starších žáků zde také přijeli ženy a nakonec taky dorost jako muži. Jako první šla na řadu kategorie mladších žáků. Poté až starší. Byli jsme zřejmě největší favorité, nebo alespoň to jsme si mysleli my. Jenže dojelo družstvo ze Zádveřic, kteří jsou mimochodem ve Zlínské lize na slušném 5. místě, a v tu chvíli byli favorité oni. Jako minulý rok zde byl před útokem nějaký úkol. Tentokrát musel jeden člen týmu spojit hadici s proudnicí, poté spojit hadici s rozdělovačem (nebo naopak), následovalo lezení po zemi, skok přes překážku a na závěr položení proudnice za danou čáru a stisknutí tlačítko, jímž se útok odstartoval. Jak za starší, tak i za muže (dorost) jsem tuto disciplínu běžel já. Co se týče vybavenosti, základna byla potažena kobercem a terče byly až příliš jednoduché, což některým mohlo vyhovovat. Byl čas. Svoji disciplínu jsem zvládl s přehledem až na malé drobnosti. Samotný útok se také zcela vydařil a tak jsme se mohli chlubit zatím nejrychlejším časem. Naše radost ovšem netrvala dlouho, jelikož favorizovaný tým Zádveřic nás porazil o necelou sekundu. Takže jsme skončili na druhém místě a mohli se tak chlubit dalším pohárem.

Po skončení části mladých hasičů šla na řadu kategorie žen. Zde naše ženy obsadili ne příliš oblíbené 4. místo, což je samozřejmě mrzelo. Muži (dorost) měli jako u starších žáků rychlý začátek, ale opět byl příčinou koš. Zdolali tak čas 38 sekund, který byl kupodivu překvapivý na ty problémy, které měli. Takže tady shrnutí: starší žáci - 2.místo

                               ženy - 4. místo

                               muži (dorost) - 9.místo

Tak a konečně se dostáváme k naší poslední soutěži v sezóně 2012. Soutěž ve městě jsme zatím neabsolvovali, takže to byla pro nás další nová zkušenost. Čekali jsme hrozně moc lidí, ale to se nepotvrdilo. Ne že by tam nikdo nebyl ale čekali jsme víc. V tabulce jsme byli napsaní jako 28. a mladší žáci 31. Já osobně jsem neočekával moc rychlé časy, protože povrch byl mírně do kopce a takové terče, které byly tady jsem v životě neviděl. Žádné značení trefení terče proudem a byly i tak celkem těžké. Hrůza a děs. Chtěli jsme předvést to nejlepší a to se také jakž takž povedlo. Výsledný čas byl 15,76 ale mohl být zaručeně lepší, kdyby se hadice nezamotali kolem nohy. Takže mé nohy. Tím pádem šla voda do pravého terče asi tak o sekundu pomalej. Musím ale zmínit rychlost levého proudu, který činil 13,89 a stal se tak naším nejrychlejším proudem v novodobé historii SDH Ublo :) Tímto časem jsme také potvrdili, že v TOP 10 ZLMH máme své místo a zaslouženě jsme si odvezli pohár za 8. místo ve Zlínské lize mladých hasičů, což je pro nás největší úspěch. Jinak mladší žáci Ublo skončili na předposledním místě kvůli zmiňovaným velice špatným terčům. Touto soutěží pro nás skončila si myslím velice úspěšná sezóna 2012 a já už se těším na příští rok, kdy už budu moct závodit pouze za dorost.

Tímto Vás zvu na první soutěž, která se bude konat v naší vesnici Ublo. Soutěž bude pouze pro ženské týmy a bude to tzv. Grand Prix.

                                                                                                                                                                    Napsal: Pavel Baťa, člen SDH Ublo